Wat leven we toch in een gekke tijd! Ook de Open Dagen zijn, vanwege de corona, dit jaar digitaal.
De Open Dagen vind ik normaal gesproken ontzettend leuke dagen om te werken!
Het is erg leuk om die soms bange, maar ook enthousiaste, uitgelaten kinderen met hun ouders op school rond te zien lopen. Wat zijn het dan nog kleintjes. En geloof mij, na 1 jaar middelbare school herken je ze niet terug. Ze veranderen allemaal, waar sommigen ineens de lengte inschieten, veranderen anderen vooral gedragsmatig. Ja ze worden nu echt hun eigen persoontje, met hun eigen meningen en die stroken wel eens niet met die van de ouders. Maar ontzettend leuk om deze kinderen in jongeren te zien veranderen.
Maar terug naar de Open Dagen. Zelf werk ik altijd op de vrijdag en de zaterdag. Op de zaterdag gaat mijn dochter ook altijd mee (gelukkig duurt het nog een paar jaar voordat het voor haar zover is ). Puk vindt het altijd fantastisch om op Stad&Esch rond te lopen, er is altijd genoeg te doen en er zijn altijd wel leerlingen die het erg leuk vinden om met haar rond te lopen, zodat ik de nieuwe leerlingen en hun ouders te woord kan staan. Puk weet trouwens zelf al dat ze niet naar Stad&Esch wil, niet omdat ze het niet leuk vindt, maar omdat ze ‘iets’ met dieren wil en iemand heeft haar verteld dat ze dan naar Terra moet. Maar goed ze zit nog maar in groep 6, dus we hebben nog een paar jaar, wie weet wat er nog verandert. En ik kan niet wachten om met haar mee te gaan, even lekker gluren bij de buren zeg maar. Ervan uitgaande dat ik tegen die tijd gewoon weer met mijn kind door de scholen mag lopen.
Want dit jaar is natuurlijk alles anders, de Open Dagen zijn online. Ik zeg normaal gesproken altijd tegen ouders: ‘Luister naar uw kind, hij/zij weet vaak bij binnenkomst van een school al of dit de school voor hem/haar is of niet. Bij een aantal komt het na een poosje rondgelopen te hebben, maar vaak zegt hun gevoel wel of het iets voor ze is of niet. Elke school laat zich van zijn beste kant zien op deze dagen, maar ook worden er op elke school fouten gemaakt en gebeuren er ook wel eens dingen die het kind en/of de ouder niet leuk vinden. Daarom mijn advies: luister vooral naar het gevoel van uw kind, nadat u bij de scholen bent geweest.’
Maar wat zeg ik nu? Ze kunnen niet echt sfeer proeven, niet echt een gevoel krijgen. Dat krijg je pas echt als je rondloopt. Dus wat kan ik nu tegen ouders zeggen? Stad&Esch zou Stad&Esch niet zijn als ze niet alles uit de kast hadden getrokken om een fantastisch alternatief te bieden, dus alles online, waar we sterk in zijn. Maar geeft dat hetzelfde gevoel als rondlopen? Ik denk het niet. Maar wat dan?
Wat mij betreft zou het beste advies zijn om huidige leerlingen en ouders te benaderen. Wat zijn hun ervaringen? Wat is er zo leuk (of niet) aan onze school? Of een van de andere scholen? Het blijft natuurlijk lastig. Dus daar ligt een schone taak bij jullie, als ouders.
Er zijn superleuke filmpjes gemaakt om een beeld te geven van onze school. Ik heb ze met trots bekeken en ze geven natuurlijk ook wel een beeld, maar om echt een gevoel te krijgen bij de school, blijft lastig.
Stad&Esch is natuurlijk een mooie, moderne school, met fantastische praktijkruimtes, een supermooi theater, een dansruimte en noem maar op. Maar de grote vraag blijft toch: ga ik me hier straks thuis voelen? Voor de een is dat zeker het geval en voor de ander niet. Mijn advies naar het kind zal altijd blijven: ‘blijf bij jezelf en blijf bij je gevoel. Jij gaat hier de komende tijd doorbrengen en jij moet je hier dus ook goed voelen’.
Pff dat is normaal al lastig, maar in deze tijd kan het niet anders dan nog lastiger zijn om deze keuze te maken. Dus wens ik alle groep acht leerlingen enorm veel succes en aan onze huidige leerlingen en ouders; vertel vooral waarom wij zo’n leuke school zijn .
Reactie plaatsen
Reacties